90 dagars riskfri provperiod, 2 års garanti och kostnadsfri standardleverans för beställningar över 450 SEK

MAXA IDROTTSPRESTATIONEN

Så gör musik skillnad för professionella idrottare

Musik är inte bara något du tar med dig, den tar dig också dit du vill. Det optimerar professionella idrottares prestation. Det finns även stöd i forskning för musikens inverkan på idrottare, eftersom studier gång på gång har visat att det finns en oneklig koppling mellan musik och idrottsprestationer, vilket bekräftar att det kan få idrottare att prestera hårdare och bidra till större fokus.

Det kommer inte som någon överraskning för idrottare som Allyson Felix som alltid laddar upp med Beyoncés låt ”Diva”. ”Som sprinterlöpare måste man tända till”, förklarar hon. ”Jag tävlar mot människor som är tuffa och vi vill alla vinna. Jag upplever att jag måste lyssna på den här låten för att hitta rätt inställning och bli redo att köra igång. Jag har lyssnat på den vid alla stora tävlingar.”

Allyson Felix med Bose QuietComfort Earbuds när hon tränar

Allyson Felix med Bose QuietComfort® Earbuds

Allyson Felix med Bose QuietComfort Earbuds hemma efter att ha tränat

För supportrar är det inte svårt att upptäcka kopplingen mellan idrottare och musik, eftersom det finns ett överflöd av bilder i media på idrottare som har på sig hörlurar eller svettåliga öronsnäckor på träningar och vid uppvärmningar inför matchen, eller när de kliver av lagbussen före ett evenemang.

Men vad tycker idrottarna själva att musiken tillför? Vi får veta hur tankarna går hos Claressa Shields som är världsmästare i boxning och MMA, DeVonta Smith som vann Heisman Trophy för Philadelphia Eagles 2020, Bryson DeChambeau som vann U.S. Open 2020 och Trevor Lawrence, Zach Wilson och Justin Fields som har blivit uttagna till NFL i första omgången 2021 för Jacksonville Jaguars, New York Jets respektive Chicago Bears.

Varför är musik en viktig del av din träning och dina prestationer?

Claressa Shields: Musik är terapi för mig. Jag har alltid varit en tänkare. Det är svårt att tänka när det är mycket oljud eller stora folksamlingar. Tack vare musiken kan jag diskutera med mig själv och stänga ute annat ljud. Många känner inte till det här, men jag lyssnar på mycket jazz och instrumental musik. Musik som lugnar mig. Fight Week är målet.

DeVonta Smith: Jag är en väldigt tystlåten person, så när jag är på gymmet eller förbereder mig för att prestera flyr jag in i musiken för att fokusera på mig själv. Utan musik finns det för många störningsmoment.

Bryson DeChambeau: Musiken är en viktig del av min träning och mina prestationer eftersom den ger mig rätt inställning till slitgörat. Med musiken hittar jag motivationen. Utan musik är det svårt att få in känslan och flytet – det saknas något.

Trevor Lawrence: Musiken är det första steget när det är dags att träna eller förbereda sig inför match. Den peppar mig och får mig att vilja träna och prestera på högsta nivå. Det är otänkbart att träna utan den. Det skulle kännas onaturligt.

Zach Wilson: Jag är alltid på gymmet och musiken gör att jag kan fokusera på mitt träningspass. Musiken ger mig skärpa och gnistan att fortsätta driva på mig själv, för utan musik tappar jag lätt fokus.

Justin Fields: Musik och träning går hand i hand. Jag gillar att matcha tempot i musiken med intensiteten i mina träningspass och mitt humör. Det skulle vara konstigt att träna utan musik. Det skulle vara svårt att ta sig igenom träningspasset eftersom man skulle fokusera på det jobbiga i stället för slutresultatet.

Claressa Shields med Bose QuietComfort Earbuds

Claressa Shields med Bose QuietComfort® Earbuds

Är musik för idrottare verkligen en konkurrensfördel?

Bryson: Jag tycker inte att musiken i sig ger idrottarna någon fördel. Idrottaren kan å andra sidan använda musik som ett sätt att hitta rovdjursmentaliteten inom sig. Det motiverar bara idrottaren och gör att de kan prestera på högsta nivå och standard.

Trevor: Jag tror att tävlingsinstinkten är en inställning, men det är musiken som gör att många idrottare, inklusive jag själv, kan hitta nästa nivå mentalt och fysiskt. Musiken förhöjer dina sinnen, hjälper dig att fokusera på uppgiften och omvandla ditt mentala eller fysiska tillstånd.

Zach: En stor del av det som gör att idrottare kan prestera bättre, oavsett situation, är att ha kontroll över sitt mentala tillstånd. Musik gör att processen går snabbare och man kan ställa in sig på ett visst tankesätt som gör att de kan prestera på topp. Det är därför det ger idrottarna en konkurrensfördel.

Vad är den perfekta spellistan för träning eller uppladdning inför tävling?

Claressa: På matchdagen sätter jag ihop en spellista med en blandning av rap och gospelmusik: gospel för att jag vet att Gud har välsignat mig så jag får stå här och segra, och rap eftersom det handlar om min kamp och påminner mig om min bakgrund, och att jag har varit med om jobbigare saker trots att det är en boxningsmatch.

DeVonta: Rick Ross eller Lil Wayne finns med på alla perfekta spellistor. Jag gillar äldre Lil Wayne för att han verkligen öste på. När jag presterar så kör jag på så hårt jag kan och Lil Wayne ger mig rätt inställning. Lugnare musik är till för när jag spelar tv-spel eller lagar mat – då spelar jag Anthony Hamilton.

Justin: Jag gillar all slags musik, allt beroende på vilket humör jag är på. Jag gillar Lil Baby, Future, Young Thug – alla artister från Atlanta gör mig peppad. Men nästa dag kan jag lika gärna lyssna på Beethoven före en match eller ett träningspass, så det varierar. Mina spellistor är lite annorlunda, men jag är långsam. Jag gillar R&B eftersom det gör mig lugn.

Zach Wilson med Bose QuietComfort Earbuds

Zach Wilson med Bose QuietComfort® Earbuds

DeVonta Smith med Bose QuietComfort Earbuds

DeVonta Smith med Bose QuietComfort® Earbuds

På vilket sätt kan du ta hjälp av musik förutom att bli peppad?

Claressa: Eftersom jag lätt övertänker och fastnar i prestation kan jag bli distraherad av mina egna tankar kring träning, relationer, vänskap, affärer eller pengar. Det är som om hjärnan aldrig stänger av. När jag tar på mig mina brusreducerande hörlurar överröstar de tankarna och jag kan bara fokusera på musiken.

DeVonta: Eftersom jag är en reserverad person kan jag distansera mig från alla och fokusera på mig själv. Musiken är kraftfull för att den skapar en verklighetsflykt.

Justin: Jag är en lugn kille och jag pratar inte med någon före en match. Musiken hjälper mig att komma i rätt sinnesstämning för att vara den bästa ledaren jag kan vara. Musik kan peppa men för mig är det ett sätt att hitta tillbaka när jag återhämtar mig eller bara behöver en stund för mig själv.

”Musiken säger mycket om dig – den är en del av din personlighet.”

– Bryson DeChambeau

Bryson DeChambeau med Bose QuietComfort Earbuds

Bryson DeChambeau med Bose QuietComfort® Earbuds

Bryson DeChambeau med Bose QuietComfort Earbuds när han spelar golf

Bryson DeChambeau med Bose Sport Earbuds

Vilken musik vill du spela i ett segerögonblick?

DeVonta: Det måste vara något från Lil Waynes album Carter IV. Det är ett av mina favoritalbum genom alla tider. Alla låtar på det albumet är bra.

Trevor: Det är så svårt att välja. Några av mina favoritartister är definitivt John Mayer, Drake, Justin Bieber, Lil Baby, Jack Harlow, Kacey Musgreves, Alan Jackson, J. Cole, Lionel Richie, Kid LAROI och Post Malone. Alla deras låtar tillsammans skulle enkelt kunna bli mitt livs soundtrack.

Zach: Jag är ett stort Drake-fan. Nothing Was the Same är ett av mina favoritalbum, så till exempel ”Started From the Bottom” skulle vara sjyst.

Hur skapar musiken sammanhållning med lagkamraterna?

Bryson: Det är definitivt intressant att prata med andra golfare om vad de lyssnar på. Musiken säger mycket om dig – den är en del av din personlighet.

Zach: Jag tar alltid låtrekommendationer av mina lagkamrater. Jag utökar gärna min spellista och eftersom jag är nykomling är musiken ett sätt för mig att lära känna alla i laget.

Justin: Att prata musik i omklädningsrummet är ett av de bästa sätten för laget att samlas och bli synkade – både på och utanför planen.

”Arbeta i tystnad och låt framgångarna tala för sig själv.”

– Zach Wilson

Finns det stunder i träningen eller dina prestationer som kräver tystnad?

DeVonta: När jag går ut på planen inför en match behöver jag en orubblig inställning så att jag kan stänga ute alla andra. Det kommer alltid att finnas människor som inte hejar på dig och genom fokus och tystnad kan jag fokusera på mig själv och matchen.

Bryson: Ögonblick av ren koncentration – som när jag är ute på green och verkligen fokuserar på tekniken – kräver tystnad och att man tömmer huvudet. Tystnaden gör att jag kan reflektera och prestera.

Zach: När jag har bollen i en match måste jag stänga ute allt. Om jag fokuserar på tystnaden kan jag läsa in och spela på högsta nivå.

Justin Fields med Bose Sport Earbuds

Justin Fields med Bose Sport Earbuds

Trevor Lawrence med Bose Noise Cancelling Headphones 700

Trevor Lawrence med Bose Noise Cancelling Headphones 700

Vilka funktioner vill du ha i hörlurar eller öronsnäckor?

Claressa: Brusreduceringen är fantastisk eftersom jag blir distraherad när människor pratar nonsens eller negativa saker medan jag tränar, eller bara säger saker som kan få mig att tappa koncentrationen. Brusreducering får mig att fokusera på uppgiften i synnerhet när jag springer och tränar styrka och kondition.

DeVonta: Jag gillar mode, så produkternas utseende är viktigt. Många andra produkter har inte prioriterat designen, men Bose är bra på det. Vare sig det är Bose QuietComfort® Earbuds, Headphones 700 eller Sport Earbuds passar dem med allt och de har den bästa brusreduceringstekniken.

Bryson: Jag vill ha något som är lätt att ha på sig och superbekvämt – något som blockerar ljud utifrån och som kan användas vid alla tillfällen.

Trevor: Jag behöver skarpa, stabila ljud och förmågan att höra musiken så levande att du nästan kan känna dem. Dessutom är passformen viktig. Jag rör mig snabbt och intensivt när jag tränar, och jag behöver hörlurar eller svettåliga öronsnäckor som håller ljudkvaliteten och sitter kvar.

Zach: Det viktigaste är brusreducering. Mitt mantra är: ”Arbeta i tystnad och låt framgångarna tala för sig själv.” När jag använder mina Bose-produkter är det bara jag och min musik utan andra distraktioner. En annan viktig faktor är passformen. Bose QuietComfort® Earbuds har olika storleksalternativ för in-ear-hörlurarna. Det gör att jag kan justera produkten så att den passar mina behov. Helt perfekt.

Justin: Brusreducering är också en annan viktig faktor. Jag gillar smidig passform utan sladdar och ett fylligt och kraftfullt ljud.

RELATERADE BERÄTTELSER

Bli ohejdbar med Janay Harding
Tre sätt som musik motiverar dig
sv