Gratis frakt och gratis retur
 

TIPS OCH TRICK FÖR BÄTTRE SÖMN

En guide till bättre sömn från Bose

Sömnen är en naturlig process och en viktig del i hur vi mår. Tyvärr har många av oss svårt att sova och känner oss inte utvilade när vi vaknar. Oavsett om du behöver hjälp med att skapa en vilsam sovplats eller om du behöver få tips på hur du får bort alla tankar som snurrar runt i huvudet finns det strategier som hjälper dig att sova bättre. Testa tipsen nedan och ta reda på vad som fungerar bäst för dig.

1. Bättre kost. Bättre sömn.

Vad du stoppar i dig innan du lägger dig kan ha stor påverkan på sömnens kvalitet. Om du dricker en kopp kaffe sent på eftermiddagen, äter en stor middag eller dricker för mycket alkohol kan du göra dig själv en björntjänst och få svårare att somna och sova ostört. Koffein går inte ur kroppen förrän efter cirka sju timmar, så det är viktigt att vara medveten om när du dricker dagens sista kaffe.

TIPS

Tänk på vad du äter och dricker, och vid vilka tidpunkter. Prova att utesluta en sak i taget för att se vad som kan påverka din sömn negativt.

2. Var aktiv under dagen

Personer som tränar regelbundet tenderar att somna lättare, och framför allt sover de ofta hela natten. Att träna lagom mycket bidrar till att förbättra sömnens övergripande kvalitet, men tänk på att fysisk aktivitet frigör endorfiner, vilket gör det svårare att somna. Därför är det viktigt att vara medveten om när du tränar också.

TIPS

Träna om du kan, men försök att inte göra det precis innan du ska sova.

3. Tupplurar. Inte så oskyldiga.

Ahhhhhh, tupplurar. De är ju så härliga. Och ändå kan en till synes oskyldig tupplur orsaka olika problem genom att lura våra sinnen och kroppar att vi behöver sova mindre på natten, eftersom vi redan har sovit lite på dagen. Tupplurar kan alltså göra det svårt att somna när du brukar.

TIPS

Om du har svårt att somna på natten ska du undvika att ta tupplurar. Då kommer du att vara tröttare på kvällen så att du somnar lättare.

4. Sängen är till för att sova i

Vem älskar inte att mysa framför en film eller läsa en bra bok? Och hur många av oss jobbar inte i sängen, oavsett om du sitter med datorn eller telefonen? Ju mer vi använder stimulerande media i sängen, desto mer förknippar vi sängen med att vara vaken och alert. Se därför till att bara vara i sängen när du ska sova och, ja du vet, göra andra saker som gör dig glad.

TIPS

Hitta en mysig stol eller soffa i hemmet och använd den när du läser, använder sociala medier eller tittar på film.

5. Kom i rätt stämning

Att du är vuxen betyder inte att du är för gammal för att ha en läggdagsrutin. Tala om för kroppen att du snart ska sova för att du lättare ska bli sömnig. Att lyssna på avkopplande musik, meditera eller kanske skriva dagbok kan hjälpa dig att koppla av och göra dig redo att sova.

TIPS

Skapa en läggdagsrutin för att förbereda hjärnan och kroppen på att sova.

Man som vaknar i sängen med brusreducerande sleepbuds från Bose

6. Stäng ute allt ljud

Det är viktigt med en tyst och lugn plats för att du ska kunna somna. Husdjur, snarkande partners och gatuljud är alla ovälkomna intrång. Vi har skapat Bose ljuddämpande sleepbuds™ just för att kunna stänga ute störande ljud.

TIPS

Stäng av tv:n. Lägg undan bärbara datorer, telefoner och surfplattor. Flytta hundens säng till ett annat utrymme.

7. Gör dig kvitt alla tankar i sängen

Det finns andra typer av oljud. Ibland går det bara inte att sluta tänka. Om du ligger vaken i mer än 20 minuter ska du gå upp ur sängen och ta bekymren till en annan plats. Men om du går upp ur sängen är det viktigt att vara avslappnad. Kanske kan du lyssna på lite lugnande musik eller prova en enkel andningsmeditation.

TIPS

Lägg en penna och ett papper på nattduksbordet. Om du vaknar och har en tanke i huvudet är det bara att skriva ned den och somna om.

8. Följ ett schema

Våra hjärnor arbetar tillsammans med våra kroppar för att säkerställa en bra balans som ger en god natts sömn. Dygnsrytmen är kroppens inbyggda klocka. Den styr sömncykeln och spelar en stor roll i allt från hormonutsläpp till kroppstemperatur. Förändringar i tidszoner, läggningstider och ljussignaler förvirrar vår inbyggda klocka. Det är därför man ofta känner sig jetlaggad när man reser. Ett regelbundet schema för sömn och uppvakning kan göra stor skillnad. 

TIPS

Livet uppmuntrar inte alltid ett förutsägbart schema. Men stressa inte upp dig för det. Försök bara att lägga dig och vakna samma tid varje dag, plus eller minus 20 minuter. 

9. Håll huvudet kallt

Generellt är det bättre att det är lite svalare än lite för varmt när du ska sova. Om det är för varmt i rummet försöker kroppen reglera temperaturen och slösar energi. Det gör att du håller dig vaken eller har svårt att sova tillräckligt djupt. Alla människors kroppstemperatur varierar något under ett dygn, och det hänger mycket ihop med sömncykeln. Under en normal cykel fluktuerar kroppens innertemperatur med regelbundna intervall och kan sjunka en till två grader tidigt på morgonen.

TIPS

Om du älskar att sova med ett varmt täcke bör du ha något lägre värme inomhus. 

10. Det handlar inte om siffrorna

När vi får problem med sömnen kan vi bli nervösa, vilket kan leda till att tankarna åter snurrar runt i huvudet och vi börjar oroa oss för hur många timmars sömn vi förlorar. Försök att komma ihåg att ingen har ett perfekt sovschema. Om du verkligen inte kan somna kan du ta en paus från sängen. Gör något avslappnande tills du känner dig sömnig och ge sedan sängen ett nytt försök. Med goda vanor och lite övning kan vi oftast hitta tillbaka till en bra rutin.

TIPS

Titta inte på klockan. Ha telefonen utom räckhåll, vänd klockan mot väggen och fokusera på hur du känner dig. 

BOSE LJUDDÄMPANDE SLEEPBUDS™

Somna.

Och sov ostört.

Unikt utformade för sömn. De streamar inte musik och har ingen akustisk brusreducering. I stället har de här små trådlösa öronsnäckorna förinstallerade lugnande ljud som stänger ute oönskade ljud.