Gratis frakt om du beställer idag.
 

Innovationer/prestationer

Bättre ljud är bara början. Vi är passionerade ingenjörer, utvecklare, forskare, återförsäljare, marknadsförare...och drömmare. Ett mål förenar oss – att skapa produkter och upplevelser som våra kunder helt enkelt inte kan få någon annanstans. Om du vill veta mer får du gärna utforska vidare.

Varför vi förnyar

Vi har ett enkelt uppdrag: att komma på bättre lösningar, skapa bättre produkter och hjälpa människor att njuta av sådant de älskar. Allt vi gör gynnar detta mål och visar vägen framåt. Det började när dr Bose grundade företaget 1964 och fortsätter idag med innovativa, passionerade anställda världen över.

Företaget har byggts upp med hjälp av vetenskaplig forskning, men vår vision styrs av mänskliga intressen — hur bättre ljud påverkar oss eller vad det innebär att finna glädje i produkter som fungerar precis som du vill eller varför en pålitlig kundtjänst inte bara är trevlig att ha, utan något vi kan lova.

Anställd vid arbetsbänk

Men den kanske allra viktigaste princip som vi lever efter är att innovation inte är ett mål, utan en resa som kräver nya idéer från nya medspelare. Så vi bjuder in kreatörer, uppfinnare, drömmare och begåvade personer från alla yrkesområden, så att vi på Bose kan ta del av deras stora idéer, passion och entusiasm. Se hur du kan bli en del av vår förnyelse.

Våra prestationer

”Sluta aldrig fantisera. Fortsätt alltid drömma om något bättre och fundera ut sätt att uppnå det.” Professor Amar Bose

På Bose strävar vi alltid efter att bli ännu bättre. Det är vårt sätt att arbeta på. Och så kommer det alltid att vara. Vårt ständiga mål är att skapa bättre produkter genom forskning.

En man som tittar på en Bose HDTV

1929: Amar Gopal Bose föds
Amar Bose föddes i Philadelphia, USA. Hans pappa (Noni Gopal Bose) var från Bengalen och hans amerikanskfödda mamma hade brittiska och tyska rötter (Charlotte).

1930-talet: Utvecklar sitt musiköra
Amar Bose lär sig motvilligt att spela fiol men fortsätter att öva i många år. Hans musiköra utvecklas parallellt med en livslång uppskattning av klassisk musik.

1940-talet: Från företagsstart till stadens största radioverkstad
Redan som tonåring börjar Amar Bose reparera trasiga radioapparater i föräldrarnas källare för att försörja sin familj när pappans importföretag går i konkurs under andra världskriget.

1947: En fadersdröm slår in – börjar på MIT
Amar Bose uppfyller sin fars dröm om att sonen ska studera vid landets mest prestigefyllda tekniska universitet, och sin egen önskan om att konstruera elektronikutrustning – inte bara reparera den.

1948: Tillfälligt utklassad vid MIT
Amar Bose inser att han ligger långt efter sina jämnåriga på MIT. För att klara studierna begränsar han sin fritid (inklusive att lyssna på musik) till några få timmar i veckan. I slutet av det första året får han ett stipendium för sina höga betyg och tar en fil. kand. och en fil. mag. i elektroteknik.

1953: Börjar jobba på MIT:s legendariska forskningslabb Research Laboratory of Electronics (RLE)
Amar Bose arbetar med statistisk kommunikationsteori på RLE med tre professorer som blir hans ständiga mentorer: Jerome Wiesner, Yuk Wing Lee och Norbert Wiener.

1956: Amar blir dr. Bose
Amar Bose doktorerar i elektroteknik med den banbrytande avhandlingen ”A theory of nonlinear systems” som bygger på material från den världsberömda matematikern Norbert Wiener.

1956: En passion för bättre ljud
Dr. Bose firar sin doktorsexamen genom att köpa sig ett nytt Hi-Fi-system. Trots att han väljer det system som bygger på hans egen specifikationsanalys, blir han besviken på ljudkvaliteten. Hans nyfikenhet kring diskrepansen får honom att studera akustik vid MIT på fritiden.

1957: Motvillig lärare
Amar Bose rekryteras till lärarfakulteten vid MIT för att undervisa i kursen ”Introduktion till nätverksteori”. Trots att han föredrar forskning beslutar han sig för att bli en så bra lärare som möjligt. Detta medför en radikal förnyelse av det som senare blir skolans största grundkurs.

1964: Grundar Bose Corporation
I stället för att söka sig till ett etablerat företag för att licensiera sina högtalarpatent, startar Amar Bose ett eget företag. På dagarna utvecklar han och hans två medarbetare kraftreglerande system för militären och andra myndigheter. På kvällarna studerar de akustik och högtalardesign.

1966: Första konsumentprodukten: Högtalaren 2201
Företaget lanserar sin första högtalare. Även om produkten tekniskt sett utklassar vanliga högtalare, innebär det höga priset och bolagets naiviteté i fråga om marknadsföring och försäljning att konsumenternas intresse i det närmaste är obefintligt. Följden blir en medioker försäljning. Lärdomen är att produkterna måste vara både praktiska och innovativa.

1968: 901-högtalaren får konsumenterna att lyssna på musik på ett helt nytt sätt
Den omfattande forskningen som gjorts inom högtalardesign och psykoakustik medför att det här banbrytande högtalarsystemet vinner omedelbar uppmärksamhet för sin utomordentliga förmåga att närma sig ljudkvaliteten och känslan hos en livekonsert. En ny satsning på bättre förklaringar och demonstrationer inom detaljhandeln bidrar till att 901-högtalaren blir en stor kommersiell framgång.

1972: En global expansion inleds
Tack vare ett samarbete med en ljudåterförsäljare i tyska Bad Homburg kan Bose-produkterna börja säljas utanför USA.

1972: En dröm går i uppfyllelse
Redan tidigt i företagets historia uttryckte Amar Bose en önskan om att en dag flytta bolagets huvudkontor från Natick till The Mountain, som är ett attraktivt läge i Framingham, Massachusetts. Även om detta innebar stora ekonomiska investeringar för ett medelstort företag på den tiden får Bose utdelning för sin uthållighet.

1972: En avdelning för proffssystem ser dagens ljus
Bose inser att professionella musiker använder 901-systemet som PA-högtalare och monitorer på scen. Företaget utvecklar därför Bose 800-systemet som har ännu bättre ljudkvalitet tack vare en equalizer och åtta stycken ljudelement på 4,5 tum vardera." En ny avdelning startar som under de kommande åren gör flera stora tekniska framsteg.

1975: Världens mest sålda högtalare lanseras
Bose förpackar verklighetstroget ljud i högtalare som ryms i bokhyllan. Tack vare den höga kvaliteten och det överkomliga priset blir Bose 301 Direkt/Reflecting-högtalaren under många år framöver världens mest sålda högtalare.

1978: Jakten på brusreducerande teknik börjar
Under en flygning över Atlanten med Swiss Air känner Amar Bose besvikelse över hur ljudet i de nya elektroniska hörlurarna han fått störs av flygplansbullret. Innan flyget landar några timmar senare har han hunnit beräkna hur tekniken bör se ut för att skapa ett par brusreducerande hörlurar.

1982: Förstklassigt ljudsystem lanseras i Cadillac Seville
Bose introducerar en helt ny ljudkategori och blir först med att erbjuda fabriksinstallerade ljudsystem som specialkonstruerats för att passa akustiken i en viss bilmodell.

1984: Banbrytande Hi-Fi-ljud fyller rummet med ljud från ett kompakt bordssystem
Tio års forskning leder till en patentskyddad akustisk vågledarteknik som gör att prestanda hos ett stort flerkomponentsystem kan överföras till ett litet, kompakt allt-i-ett-system. Musiksystemet Acoustic Wave lanseras och blir genast lovordat.

1986: Historisk flygning med brusreducerande hörlursprototyp
Trots att Boses brusreducerande headset fortfarande är under utveckling tillverkar företaget två prototyper som räddar hörseln på piloterna Dick Rutan och Jeana Yeager under den första, mycket bullriga, jorden runt-flygningen utan mellanlandning med planet Voyager.

1987: Acoustimass 5 omdefinierar synen på hemmastereosystem
Med hjälp av ny patenterad teknik från Bose kan små, kubformade högtalare prestera ett konsertliknande ljud i kombination med en basmodul som ger de riktigt djupa, låga frekvenserna. Inom några år har Acoustimass-systemen blivit den nya standarden inom hemma-Hi-Fi och de fortsätter att dominera den framväxande hemmabiomarknaden.

1987: Årets uppfinnare
Amar Bose och William R. Short belönas med utmärkelsen Årets uppfinnare av Intellectual Property Owners Education Foundation för Waveguide-högtalarsystemet.

1988: Första officiella OS-leverantören av ljudsystem
Bose blir det första företaget som får i uppdrag att tillhandahålla ljudsystem till alla tävlingar vid vinter-OS i Calgary, Kanada.

1989: Första kommersiella Acoustic Noise Cancelling-hörlurarna
Bose revolutionerar flygmiljön för piloter när de lanserar sina brusreducerande hörlurar som minskar bullret och förbättrar både kommunikationen och komforten.

1990: En ny standard inom hemmaljud
Lifestyle-systemen från Bose tar hemmaljudets prestanda och användarvänlighet till ny nivå. Nu behövs inte längre de massiva högtalarna och den stora mängden komponenter.

1991: Undersöker kall fusion
Bose samlar en grupp fysiker, kemister och materialforskare som bedriver experiment i flera år för att bevisa eller motbevisa fenomenet kall fusion. Forskningen avslöjar en brist i den ursprungliga forskningen och ger en exakt redogörelse för hur effekten av överskottsenergi felaktigt redovisats i teorin om kall fusion.

1993: Bose Wave-teknik omdefinierar synen på radio
Boses patenterade akustiska vågledarteknik nylanseras i ett litet bordssystem. Radioljud omdefinieras genom en helt ny, fyllig och djup ljudkvalitet som aldrig tidigare har åstadkommits med en så liten enhet. Trots att Wave-radion kostar 349 dollar – nästan tio gånger så mycket som en vanlig klockradio – blir det här en produkt som ägarna fullkomligen älskar och en enorm kommersiell framgång.

1993: Första Bose-butiken
Bose öppnar sin första butik i Kittery, Maine.

1994: Ett genombrott inom förutsägbart ljud
Bose lanserar en ny teknik och ett nytt verktyg som gör att akustiktekniker och deras klienter kan höra ljudet som lyssnaren kommer att uppleva på en viss plats i en lokal – innan byggnaden är uppförd eller ljudutrustningen har installerats. De kommande åren används Auditioner Audio Demonstrator i tusentals projekt över hela världen, bland annat till ljudsystemen i Sixtinska kapellet, S:t Peterskyrkan i Rom, den stora moskén i Mecka och i olika OS- och VM-arenor.

1997: Första användningen av Bose Nd Woofer i fordon
Den här banbrytande Bose-tekniken, som ger kraftfullt ljud och tar upp mindre plats än en vanlig woofer, används för första gången i Chevrolet Corvette.

1998: Aviation-headseten blir mindre, lättare och bättre
Nya Headset X med den innovativa TriPort-tekniken ökar piloternas komfort och minskar bruset på samma nivå som de tidigare större och tyngre Bose-modellerna inom kategorin aktiv brusreducering. Headset X dominerar hela kategorin och Bose röstas fram som främsta headsettillverkare nio år i rad i en undersökning som görs av tidningen Professional Pilot.

1998: Första internationella Bose-butiken
Den första internationella butiken öppnar i New Delhi i Indien. Med tiden kommer Bose att driva hundratals egna butiker i fyra olika världsdelar.

1998: AudioPilot-tekniken tar ljudkvaliteten i fordon till nya höjder
Den här revolutionerande bullerkompensationstekniken som övervakar och justerar musiksignaler utifrån fordonets hastighet och externt buller lanseras i Cadillac Seville STS.

2000: Banbrytande Bose-teknik förändrar flygupplevelsen
QuietComfort-hörlurarna bygger vidare på framgångarna med Boses headset-teknik Acoustic Noise Cancelling. De förändrar för alltid flygresan genom drastisk brusreducering och bättre ljudkvalitet än någonsin tidigare på flygets underhållningssystem.

2001: En älskad och omtalad MIT-professor går i pension
Utöver sin roll som VD, var Amar Bose i 45 år även verksam som professor vid MIT. Han tilldelades flera utnämningar av studenter och fakultet för sin undervisning och hans kurser var några av skolans mest populära och avancerade.

2003: Ett helt nytt sätt att förstärka livemusik
Bose L1-systemet ersätter konventionella PA-anläggningar, golvmonitorer och backline och innebär ett genombrott inom förstärkare för liveframträdanden. Systemet omfattar en unik två meter hög men bara tolv centimeter bred högtalare som placeras bakom varje musiker.

2004: Ny Bose-avdelning: Linjära rörelsesystem – ElectroForce
Bose tillämpar sin teknik för linjär rörelsekontroll på ett helt nytt område och inleder en ny verksamhetsinriktning via Bose ElectroForce Systems Group – en ledande leverantör av instrument för materialtester och hållbarhetssimulering till forskningsinstitutioner, universitet, medicintekniska företag och teknikföretag över hela världen.

2004: Hemligt forskningsprojekt avslöjas
Bose avslöjar ett hemligt projekt inom bilindustrin: en revolutionerande fordonsupphängningsteknik med elektromagnetiska ställdon istället för fjädrar eller hydraulik. Resultatet blir bättre köregenskaper än i en sportbil och en mjuk körupplevelse som överträffar de dyraste lyxbilarna.

2004: Ljud till iPod
Det digitala musiksystemet SoundDock blir snabbt ljudstandard för iPod-högtalarsystem och gör det möjligt för iPod-användare att lyssna utan hörlurar och dela sin musik med andra.

2008: Bose-grundaren i Hall of Fame
Amar Bose blir invald i National Inventors Hall of Fame i Akron, Ohio (USA) för sitt arbete inom ljudteknik som ”på ett avsevärt sätt har påverkat vår livskvalitet”.

2008: Årets internationella designteam
Bose tilldelas den prestigefyllda utmärkelsen Red Dot International Design Team of the Year för sina kontinuerliga prestationer inom innovativ design.

2009: Ny standard för brusreducerande hörlurar
Bose är redan marknadsledande inom brusreducerande hörlurar och lanserar nu QuietComfort® 15-hörlurarna. De utgör ett stort framsteg inom brusreduceringstekniken. Produkten blir snabbt ett måste för alla som reser regelbundet och den blir en stor kommersiell framgång.

2009: Nytt energisnålt ljudsystem
Chevrolet Volt blir den första bilen med den här nya tekniken som ger högkvalitativt ljud som drar 50 procent mindre energi än vanliga ljudsystem.

2010: Ny teknik skyddar långdistansförare mot påfrestande vägvibrationer
Bose Ride-systemet med sätesfjädringsteknik ersätter vanliga luftburna lastbilssäten och ger förarna ett oöverträffat skydd mot skadliga stötar och skakningar från körunderlaget.

2010: Bättre flygupplevelse för piloter: A20 Aviation Headset
Bose lanserar sitt mest avancerade pilotheadset någonsin, med större brusreducering, förbättrad komfort och Bluetooth®-anslutning för GPS och mobiltelefoner.

2010: Förenklad och förbättrad hemmabioupplevelse
Bose lanserar underhållningssystemet VideoWave som innebär att en HDTV kan ge hemmabioljud från ett ljudsystem med 16 högtalare som alla är inbyggda bakom skärmen. I systemet ingår även en helt ny, mycket enklare typ av fjärrkontroll.

2010: Mindre fordonsbuller med aktiv ljudhanteringsteknik
Mer än 30 års forskning inom ljud och brusreducering ligger till grund för Boses nya teknik som lanseras i modellerna Cadillac Escalade och Infiniti M. Den gör att biltillverkarna kan minska brus och buller i kupén utan att göra avkall på fordonets ljudegenskaper.

2011: En ny standard inom mobilt ljud
När den trådlösa SoundLink-högtalaren för mobila enheter ansluts trådlöst till en smarttelefon eller annan Bluetooth-aktiverad enhet går det att spela musik högt nästan var som helst. Resultatet är en oöverträffad kombination av prestanda, mobilitet och hållbarhet.

2011: Amar Bose donerar till MIT
Amar Bose donerar en majoritet av aktierna utan rösträtt i Bose Corporation till MIT. Utdelningen från dessa aktier används till att upprätthålla och utveckla utbildnings- och forskningsuppdraget vid MIT. Bolaget förblir privatägt och oberoende och fortsätter att bedriva verksamheten enligt de fastställda värderingarna och riktlinjerna.

2013: Amar Gopal Bose avlider vid 83 års ålder
”Amar Bose grundade Bose Corporation för nästan 50 år sedan med ett antal riktlinjer som byggde på forskning och innovation. Dessa riktlinjer har aldrig ändrats och kommer aldrig att göra det heller.” Bob Maresca, ordförande och nytillträdd VD, Bose Corporation.

2013: Ett nytt genombrott inom brusreducerande hörlurar
QuietComfort® 20-hörlurarna är de första brusreducerande in-ear-hörlurarna från Bose och innebär ett enormt genombrott inom brusreducering, ljudprestanda och komfort. De möjliggör nämligen två sätt att lyssna på: ett som gör att man kan stänga omvärlden ute, och ett som gör att man hör vad som händer i omgivningen. Hittills har fler patent beviljats för den här produkten än någon annan i företagets historia.

2013: SoundLink Mini lanseras
Den ultrakompakta Bluetooth®-högtalaren SoundLink Mini ryms i handflatan och ansluts trådlöst till en smarttelefon eller surfplatta. Den har en ny prestandanivå för personligt lyssnande. Det blir den snabbast säljande produkten i Boses historia.

2013: Nyskapande Wi-Fi®-system för hemmaljud
Musiksystemet SoundTouch Wi-Fi ger verklighetstroget ljud i hemmets alla vrår. Nu kan användarna streama musik trådlöst från internet, musikbibliotek och andra musiktjänster genom en enkel knapptryckning.

2013: Förstklassigt ljud: Nu i 15 bilmärken över hela världen
30 år efter att Bose började samarbeta med General Motors för att åstadkomma förstklassig ljudkvalitet inom bilindustrin, finns nu Bose-systemen i över hundra bilmodeller från mer än 15 tillverkare.

2014: Ett av de ”fem mest innovativa varumärkena” för sjunde året i rad
Bose får sin sjunde Plus X-utmärkelse sedan 2007. Priset anses vara världens främsta för varumärken inom teknik, sport och livsstil.

2014: Officiell leverantör av hörlurar och headset till NFL
Bose levererar brusreducerande teknik till amerikanska fotbollsligan NFL och förbättrar tränarnas kommunikationsmöjligheter – samt hela spelupplevelsen för fansen, både hemma och på plats i arenan.

2014: Ljudbranschens mest respekterade namn
Bose är känt globalt som det mest respekterade namnet inom ljud. Från två medarbetare och ett litet kontor i Natick i Massachusetts till en verksamhet som spänner över hela kontinenter och många produktkategorier.

Företaget är idag fortfarande privatägt och oberoende, och lika hängivet sina kunder och sina grundläggande principer som vid starten 1964. Och idag vill vi på Bose hylla och tacka alla de miljontals människor runt om i världen som valt Boses produkter de senaste femtio åren.

Framtiden
… är enormt spännande. För den har bara börjat!

Var du kan höra Bose

På vår Pro-avdelning utvecklas kundanpassade ljudlösningar för större projekt. De har ett nära samarbete med de i byggnaden eller lokalen för att skapa en ljudupplevelse som lever upp till Boses rykte. Det finns även specialframtagna Bose® brusreducerande produkter som används av militärstyrkor världen över eftersom de dagligen riskerar att utsättas för förhöjda ljudnivåer i sin tjänstgöring.

Basebollarena