NYE PRODUKTER ER HER! SJEKK DEM UT.
Butiker Kundvagn
Dolby Atmos-logotypen

Vad är Dolby Atmos och hur har det radikalt förnyat surroundljudet?

Du kanske har lagt märke till termen ”Dolby Atmos” nu när fler streamingtjänster och ljud-/videoutrustning uppmärksammar den nya tekniken med en mer uppslukande ljudbild än någonsin tidigare.

Men vad är Dolby Atmos, och hur förbättrar det befintliga ljudformat som surroundljud? Som med de flesta nya teknikerna innebär tekniken en förbättring och ett betydande framsteg. Du måste dock ha rätt utrustning och anslutning för att komma åt och uppleva Dolby Atmos. Så här kan du få det.

Om du vill förstå vad Dolby Atmos är kan du börja med att tänka på hur ljud för närvarande levereras genom de flesta system.

Mono

Ljud kan spelas upp på flera olika sätt. Vi börjar med ”mono”-signaler. Mono betyder helt enkelt en kanal som har hela ljudsignalen i en enda utgång. Enheter som använder monosignaler är till exempel radio, äldre datorer och vissa klubb- och PA-system. I princip alla enheter med en enda högtalare är mono.

Volymreglage för en radio
Ett par i ett vardagsrum som tittar på tv med en soundbarhögtalare

Stereo

Det vanligaste utdataformatet som används i tv-apparater, datorsystem, mobila enheter, hörlurar, öronsnäckor, och hemmaljudsystem har i dag två kanaler: vänster och höger. Det ger ett bredare ljudomfång än mono och möjliggör ett mer kreativt ljuduttryck eftersom element kan placeras på den ena eller andra sidan, eller så kan ljud panoreras från en högtalare till en annan för att skapa en illusion av rörelse. Stereoljud skapar ett fantomcenter. Det gör att det verkar som om ljudet kommer från en plats mellan högtalarna, men det kommer egentligen från vänster och höger kanal samtidigt.

Surroundljud

Om du lägger till extra högtalare som omger lyssnaren får du en ännu större känsla av riktning, utrymme och djup. Den vanligaste surroundljudskonfigurationen är en 5.1-konfiguration. De vänstra och högra huvudhögtalarna utökas med en centerhögtalare samt en vänster och höger bakre surroundhögtalare, vilket ger fem huvudhögtalare. .1 avser en bashögtalare eller subwoofer för hantering av låga frekvenser. I 7.1-konfigurationer läggs ytterligare två sidohögtalare till.

Man i ett vardagsrum tittar på tv med ljudvågor som strålar från högtalarsystemet

Dolby Atmos skapar det mest tredimensionella ljudlandskapet.

Dolby Atmos utökar surroundljudet ännu mer med höjdkanaler. Precis som med surroundljud finns det en vänster, höger, mittre och bakre högtalare. Det finns även ytterligare högtalare, antingen nedåtriktade högtalare i taket eller i form av soundbarhögtalare samt andra uppåtriktade högtalare på låg höjd som reflekterar ljudet från taket. Det gör att Dolby Atmos kan skapa det mest tredimensionella ljudlandskapet. I Dolby Atmos-högtalarsystem beskrivs konfigurationen som 5.1.2, 7.1.2 eller 7.1.4. Det sista numret representerar två eller fyra höjdkanaler.

Sättet som ljudinnehållet mixas i Dolby Atmos-sändningen förbättrar också den omslutande effekten. Dolby Atmos-mixar kan innehålla upp till 118 ljudobjekt som ljudmixrar och ljuddesigners kan placera var som helst i ett 3D-utrymme, från längst fram till längst bak, golv till tak eller någonstans däremellan. Det ger nästan obegränsade möjligheter för rörelse och djup samt den mest exakta återgivningen av ljud som våra öron uppfattar det i den verkliga världen. Det här är Dolby Atmos verkliga kraft och varför det skiljer sig så mycket från tidigare ljudtekniker.

Vad behöver jag för att uppleva Dolby Atmos?

Du behöver några viktiga utrustningsdelar för att uppleva Dolby Atmos. Om vi börjar med signalkällan, vanligtvis en tv, så ska den ha en HDMI eARC-utgång (enhanced Audio Return Channel) till soundbarhögtalaren eller mottagaren samt en HDMI eARC-anslutning och Dolby Atmos-kapacitet. Om du använder en källa med en vanlig HDMI ARC-anslutning hör du fortfarande ljud men det begränsas av databandbredden till stereo- eller surroundljudversionen av signalen, inte Dolby Atmos-mixningen.

Soundbarhögtalare på en tv-konsol
Vardagsrum med tv, soundbarhögtalare och bakre surroundhögtalare

Det enklaste sättet att uppleva Dolby Atmos är att använda en soundbarhögtalare. Det är mycket enklare än att installera ett mottagar- och högtalarsystem i rummet eller taket. Den nyaste generationen av soundbarhögtalare, inklusive modellerna Bose Smart Soundbar 900 och Bose Smart Soundbar 600, har full Dolby Atmos-kapacitet med nio interna högtalare, bland annat två uppåtriktade högtalare som återger Dolby Atmos-höjdkanalerna. Om du lägger till ett par Bose Surround Speakers 700 eller en Bose Bass Module 700-subwoofer får du ännu mer omslutande ljud, särskilt för de lägsta basljuden. Det är enkelt att installera Bose Smart Soundbar-högtalarna med en enda HDMI eARC-port för anslutning till en Dolby Atmos-aktiverad källa.

Artist på en konsert

Var hittar jag Dolby Atmos-innehåll?

Dolby Atmos-innehåll finns nu på de flesta streamingtjänsterna. Du bör kontrollera ditt abonnemang eftersom många av de större tjänsterna endast erbjuder Dolby Atmos-innehåll för premiumabonnemang. Det mesta 4K-videoinnehållet innehåller även Dolby Atmos-ljud, bland annat 4K Blu-ray Disc.

Musikartister släpper också Dolby Atmos-mixar av sina album även om de ibland använder en annan term, till exempel Spatial Audio på Apple Music. Den underliggande tekniken är fortfarande Dolby Atmos och Dolby Atmos-logotypen visas på albumen.

Klassiska album uppdateras dessutom med Dolby Atmos när skivbolagen moderniserar sina kataloger. Album som du har lyssnat på i åratal låter nu ännu bättre i Dolby Atmos. Den vanligaste reaktionen från personer som har lyssnat på Dolby Atmos-versioner av albummixar är att de lägger märke till en tydligare separation mellan de musikaliska elementen, en större känsla av djup samt ljud och instrumentering som tidigare försvann i de gamla mixarna. Dolby Atmos-surroundljud ger med andra ord gamla favoritalbum nytt liv, vilket gör det roligt att återupptäcka dem.

Album som du har lyssnat på i åratal låter nu ännu bättre i Dolby Atmos.

Kvinna som lyssnar musik med Bose Noise Cancelling Headphones 700

Fler lyssningsalternativ med Dolby Atmos

Du kan också uppleva Dolby Atmos-surroundljud via hörlurar. Dolby har använt en teknik som kallas binauralt ljud som gör att du omsluts av Dolby Atmos-ljudet när du lyssnar på musik eller tittar på en film med hörlurar.

Med Bose Music-appen kan du smidigt växla från soundbarhögtalaren till trådlösa Bluetooth-hörlurar, till exempel Bose Noise Cancelling Headphones 700. Du kan titta på en film sent på kvällen när resten av familjen sover eller stänga omvärlden ute samtidigt som ljudnivån är låg.

Det är inte exakt samma upplevelse som du får med en soundbarhögtalare eller ett installerat system men du hör fortfarande skillnaden mellan normal stereo och Dolby Atmos-mixar, särskilt när det gäller klarheten och känslan av djup, bredd och höjd.

Dolby Atmos är här för att stanna och utbudet av innehåll med den uppslukande nya ljudtekniken växer hela tiden. Vad är Dolby Atmos? Det är framtiden inom ljud. Nu har du den kunskap du behöver för att utnyttja den här otroligt omslutande nya tekniken inom hemunderhållning.

Produkttillgängligheten kan variera mellan olika länder.

RELATERADE PRODUKTER