90 dagars riskfri provperiod, 2 års garanti och kostnadsfri standardleverans för beställningar över 450 SEK

Så här gör brusreducerande hörlurar flygresan bättre

Man kan råka ut för många problem på flygresor, men brusreducerande hörlurar kan vara räddningen.

Oavsett vart du ska, kan du räkna med att flyget tar dig dit snabbt. Men inte tyst.

Det insåg Dr. Amar Bose ombord på en flygning från Zürich till Boston år 1978. Sedan 1963 hade flygbolag levererat ljudunderhållning till flygresenärerna via pneumatiska hörlurar – rörformade headset som såg ut som stetoskop. Men i slutet av 1970-talet började man att byta ut de pneumatiska hörlurarna mot elektroniska. När Dr. Bose satte på sig sitt första par på väg till Boston, blev han både entusiastisk och besviken. De elektroniska hörlurarna kunde leverera överlägset ljud till flygresenärerna, men flygplanskabinen var för bullrig för att man skulle kunna höra det.

Dr. Bose fick en ljuduppenbarelse: Han föreställde sig ett headset som använder en mikrofon för att upptäcka externt buller, och elektronik för att generera en likadan och motsatt signal som stänger det ute innan det når lyssnarens trumhinnor. Hörlurar med brusreducering hade blivit uppfunna.

Mer än fyra decennier senare är buller på flygplan fortfarande ett problem. År 2018 frågade onlineresebyrån Agoda fler än 10 000 globala resenärer vad de tyckte var det mest irriterande på resor – och det mest störande irritationsmomentet var högljudda passagerare.

Som tur är har dagens resenärer något de inte hade 1978: en hel arsenal av de bästa brusreducerande hörlurarna för resor. Även om de inte kan avhjälpa överfyllda handbagageutrymmen eller ohyfsade stolsgrannar, finns det fyra irriterande problem på flygresor som de passar perfekt för:

Problem: Bullriga motorer som dränker underhållningen ombord

Ett av flygplansljuden som inspirerade Dr. Bose till att skapa hörlurar med brusreducering var det ständiga bruset i alla flygplanskabiner. En blandning av motorns surrande, vindens vinande och luftkonditioneringens brus fyller passagerarnas öron med en mjuk men stadig ström av vitt brus som gör det svårt att lyssna på underhållning ombord, som TV och filmer. Hörlurar med brusreducering övervinner det omgivande bruset samtidigt som de ger överlägsen ljudkvalitet jämfört med de kostnadsfria hörlurar som de flesta flygbolag tillhandahåller. QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling-hörlurar har exempelvis aktiv utjämningsteknik som ger tydligt ljud, medan Bose Noise Cancelling Headphones 700 och QuietComfort 35 II trådlösa hörlurar har volymoptimerad utjämning som gör samma sak. Kombinationen av utmärkt ljud och aktiv brusreducering innebär att du tydligare kan lyssna på musik, film eller, om du föredrar det, ingenting alls.

 

Det värsta med det omgivande bruset i kabinen är att det aldrig tar slut. Oavsett om flygningen varar i en timme eller femton, så upphör aldrig bruset. De bästa brusreducerande hörlurarna för flygplanspassagerare är därför hörlurar med lång batteritid. QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling-hörlurarna har upp till 16 timmars batteritid, medan QuietComfort 35 II trådlösa hörlurar och Bose Noise Cancelling Headphones 700 båda har upp till 20 timmar – vilket räcker också för de längsta internationella flygningarna.

Problem: Pratsamma stolsgrannar

Du vet aldrig vem du hamnar bredvid på flyget. Får du en tyst eller pratsam granne? Hörlurar med brusreducering kan skicka ett artigt meddelande om att du vill sova i stället för att prata. Och om din pratsamma stolsgranne väljer att prata med grannen på andra sidan? Hörlurarna signalerar inte bara att du vill koppla av, de hjälper dig också att göra det genom att stänga ute deras samtal.

Men det finns vissa samtal som du inte bör utestänga. När piloten eller en flygvärdinna talar bör du vara uppmärksam. Det är enkelt med Bose Noise Cancelling Headphones 700 som har 11 nivåer av brusreducering, inklusive ett samtalsläge som du kan använda för att pausa brusreduceringen när du behöver. På samma sätt har QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling-hörlurarna ett Aware-läge som du kan aktivera med en knapptryckning för att höra vad som händer runt omkring dig.

Problem: Flygrädsla

Många människor är rädda för att flyga. Och vissa – så mycket som 20 procent av befolkningen enligt Anxiety and Depression Association of America – är så rädda att de undviker att åka på semester eller ta ett jobb där det ingår resor. Om du har flygfobi kan brusreducerande hörlurar hjälpa. I en studie från 2013 fann forskare exempelvis att man genom att lyssna på klassisk musik och naturljud kan minska stress eller förbättra kroppens svar på det. I en studie från 2017 fann brittiska forskare inom neuroområdet att musik kan minska oro med upp till 65 procent. De identifierade också världens 10 mest avkopplande låtar som motverkar stress. Du kan lyssna på alla 10 via en gratis Spotify®-spellista som är sammanställd av Inc.com-skribenten Melanie Curtin.

Musik och natur är inte det enda alternativet. Eftersom brusreducerande hörlurar från Bose har Bluetooth®-anslutning kan du också använda dem för att lyssna på mobilappar, t.ex. Headspace, som leder dig genom andningsövningar eller meditationssessioner.

Problem: Sömnsvårigheter

Många människor har svårt att sova på flyget. Kuddar och ögonmasker kan hjälpa, men de kan inte tysta gråtande barn några rader bakom dig, flygvärdinnor som tar upp dryckesbeställningar eller snarkande passagerare bredvid dig. Men det kan brusreducerande hörlurar.

Det handlar inte bara om vilket ljud du utestänger. Det handlar också om vilket ljud du ersätter det med. Med Bose Music-appen kan du enkelt komma åt och styra musiken så att det blir lättare att somna. Du kan exempelvis använda Wi-Fi ombord för att streama en lugn kanal från din bästa musikstreamingtjänst. Eller så kan du göra och spela en lugn spellista från ditt eget musikbibliotek.

Det är också viktigt med bekvämlighet. QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling-hörlurarna har en avancerad öronsnäcksteknik som gör att de sitter bekvämt på plats medan du sover.

Oavsett hur du vill tillbringa din tid ovan molnen – ta en tupplur, titta på film eller bara koppla av i tysthet – kan hörlurar med brusreducering hjälpa dig att göra det.

Produkttillgänglighet kan variera mellan olika länder