NYE PRODUKTER ER HER! SJEKK DEM UT.
Butiker Kundvagn

Åtta funktioner i ett fantastiskt bärbart PA-system för musiker

Gitarrist justerar Bose S1 Pro+ Wireless PA System

Stadion, arenor, och större lokaler har vanligtvis PA-utrustning på plats för att fånga publiken med kraftfullt ljud. Arbetande musiker som uppträder eller spelar gatumusik kan dock behöva ta med sig ett bärbart PA-system. Mindre lokaler kanske helt och hållet saknar utrustning. Alternativt kan den utrustning de har brista kvalitetsmässigt.

Att investera i ett PA-system kan förstärka din musik utan att störa uppträdandet. Hur väljer du ett som passar dig?

Vad musiker letar efter i ett PA-system

Här är en titt på åtta faktorer musiker bör överväga när de köper ett nytt PA-system.

Gatumusiker som använder Bose S1 Pro+ Wireless PA System

1. Bärbarhet

Större är inte alltid bättre. Oerfarna musiker kanske tror att de behöver ett enormt PA-system för att låta professionella, men många gånger kan större högtalare vara för mycket. Du vill inte spendera för mycket pengar på något som är onödigt otympligt när mer kompakta alternativ finns tillgängliga. En bärbar Bluetooth® PA-högtalare kan göra det enkelt för dig att uppträda var som helst.

Soloartister klarar sig definitivt utan den extra stress det innebär att släpa runt på tunga högtalare och trassliga härvor av sladdar. Om du är en sångare med en gitarr som spelar i barer och restauranger behöver du troligen inte en 0,5 meter klumpig högtalare. Fundera istället över en mer lätt högtalare, som Bose S1 Pro+ Wireless PA System, som du enkelt kan bära med dig oavsett lokal. Bärbarhet kommer även väl till pass för grupper. Föreställ dig att du spelar i ett litet band. Istället för att din basist eller keyboardspelare ska ta med sig sina egna förstärkare kan de ansluta direkt till ditt PA-system.

På baksidan av Bose S1 Pro+ Wireless PA System hittar du kontrollfunktioner och ingångar

2. Ingångar

Fundera över hur många instrument och enheter du vanligtvis kommer att behöva ansluta till systemet. Behöver du en mikrofon och en gitarr, eller vill du ansluta ett band med fyra medlemmar? En sångare som är i startskedet av sin karriär behöver till exempel troligen endast två ingångar, medan ett garageband skulle behöva fler.

Vissa musiker gillar att ha flera PA-system i sin arsenal så att de kan välja rätt system beroende på situation. Fundera över hur många ingångar du behöver och försök välja det som kommer att vara mest mångsidigt för de scenarier du förväntas befinna dig i.

3. Den senaste tekniken

Tekniken inuti PA-system förbättras över tid på ett sätt som påminner mycket om telefonen i din ficka. Musiker har förståeligt nog en tendens att fokusera på ljudkvalitet men du bör också ta hänsyn till hur vissa funktioner kan bidra till att göra den tekniska aspekten av ditt jobb enklare så att du kan fokusera på att göra uppträdandet så bra som möjligt.

Bluetooth-anslutning kan koppla dina hörlurar till PA-systemet så att du kan mixa och kontrollera kvaliteten. Detta är en fördelaktig funktion om du spelar i en fullsatt lokal; utan Bluetooth-egenskaper kanske du har svårt att höra dig själv spela över ljudet av publikens pladder, glas som klirrar samt dörrar som öppnas och stängs. Med hjälp av Bose-sändare (säljs separat), kan du ansluta mikrofonen och instrumentet till S1 Pro+ Wireless PA System så att du ledigt kan röra dig på scen.

En DJ-set up med ett Bose S1 Pro+ Wireless PA System och mikrofon med en Bose S1 Pro+ Trådlös mic-/linesändare – XLR
Styr S1 Pro+ Wireless PA System via Bose Music-appen på en smartphone

Fjärrkontroll via en app, exempelvis Bose Music-app, kan vara behändigt när du anpassar ton och ljud – så att du slipper böja dig över PA-systemet. Flexibilitet av detta slag kan ge dig frihet att blixtsnabbt anpassa ljudet för att optimera publikens upplevelse.

Fundera också över eventuella valbara tillbehör. Kör du old-school med kabelanslutna tillbehör, eller är en trådlös mikrofon högsta prioritet för dig? Se till att tillbehören är förenliga med ditt PA-system och har en pålitlig anslutning med tillräckligt lång räckvidd så att du kan röra dig på scen på ett bekvämt sätt.

Musiker som kopplar in en trådlös instrumentsändare i sin fiol
Scenartist som justerar basen på baksidan av Bose S1 Pro+ Wireless PA System

4. Mixningsförmåga

Vissa musiker väljer 8-kanals mixerbord, men du kan få ett uppdaterat bärbart PA-system med inbyggd mixer. Om mixning är en viktig prioritering kan du välja en mixer och hämta olika appar för att anpassa ton och ljud. Alternativt kan du välja en bärbar Bluetooth PA-högtalare som kan hantera grundläggande inställningar, som diskant, samt effekter som reverb och delay.

Band behöver ofta ha tillgång till stabila mixningsalternativ, såsom möjlighet att höja basen om andra instrument överröstar den eller sänka sologitarrens ljud något under ett särskilt intensivt solo. Mixningen brukade vara helt analog men att byta ut rattar och faders mot ett integrerat trådlöst mixningsalternativ kan göra mixningen betydligt enklare.

Gitarrist som använder Bose S1 Pro+ Wireless PA System under ett uppträdande

5. Ström

Större PA-system kopplas ofta in direkt i ett vägguttag. Detta är vanligtvis ett säkert alternativ – du vet att systemet fungerar så länge lokalen har ström, det vill säga så länge det inte blåser upp till storm eller proppen går. Att koppla in ström är dock ofta onödigt. Bärbara Bluetooth-högtalare kan hålla längre än dina stämband utan att några elsladdar behövs. Bose S1 Pro+ Wireless PA Systems laddningsbara batteri varar i upp till 11 timmar, vilket ger musiker gott om tid att bjuda på ett fantastiskt uppträdande.

Trådlöst blir också ett måste när lokaler saknar elektriska strömkällor om man till exempel spelar på gatan. Om du vill jamma ihop lite pengar på en gågata så är batteridrivna PA-system rätt val. Du kanske har möjlighet att koppla in dig till en generator på större spelningar utomhus som exempelvis konserter i en park. Ljudet från generatorn kan dock överrösta din musik vilket innebär att ett batteri skulle kunna komma väl till pass.

6. Pris

Olika musiker har olika budget och krav för vad de vill ha i ett PA-system. Dina resurser och behov kommer dessutom troligen ändras under en lång karriär. I startskedet kanske du köper det mest prisvärda alternativet. Men i takt med att billiga system går sönder och din karriär går framåt kanske du vill investera i utrustning av högre kvalitet.

Priset för ett PA-system varierar från högt till lågt. Mer grundläggande utrustning kan kosta några tusen medan mer noggrant utarbetade kommersiella system kan kosta tiotusentals kronor. Väg in samtliga faktorer i förhållande till kostnaden för att försäkra dig om att du får ut så mycket som möjligt.

Musiker som justerar kontrollerna på baksidan av Bose S1 Pro+ Wireless PA System
Gitarrist som använder Bose S1 Pro+ Wireless PA System under ett uppträdande

7. Användarvänlighet

Ett system vars användning är intuitiv och enkel gör det möjligt för dig att fokusera på ditt uppträdande. Om du växte upp med analog utrustning kan det vara en inlärningsprocess att använda en digital app för att kontrollera ditt PA-system, men dess funktioner understryker verkligen fördelarna med att utveckla de tekniska aspekterna av musik.

Om du spelar på en pub kanske du vill undvika att knuffa dig förbi kunder när du kommer in på lokalen bärandes på massvis med utrustning. Ett bärbart system kan du bära utan hjälp och installera på några ögonblick, vilket sparar dig både tid och stress. Ett plug-and-play-system gör installationsprocessen enklare för dig, dina bandmedlemmar och publiken.

8. Hållbarhet

Långsiktighet är en viktig faktor, så du vill välja ett hållbart system som du kan använda länge. Musiker försöker självklart hantera utrustning varsamt men själva konceptet med ett bärbart system gör att det kommer att behöva klara många resor till olika platser. Överlägsna material och en väl uttänkt design kan innebära skillnaden mellan en högtalare som sprängs efter några månader och en som håller i flera år.

Bose S1 Pro+ Wireless PA System monterat på ett högtalarstativ utomhus
DJ använder Bose S1 Pro+ Wireless PA System utomhus

Ett beslut som låter bra

Ytterst är inget lika viktigt som ljudkvaliteten. Hela poängen med ett PA-system är ett säkerställa att publiken kan höra din musik på avstånd. Välgjorda högtalare transporterar din röst eller ditt instrument längst bak i puben eller andra platser där du uppträder. Den bakomliggande tekniken och ingenjörskonsten är ofta osynlig i eleganta system men du – och din publik – hör skillnaden.

Produkttillgängligheten kan variera mellan olika länder.

RELATERADE PRODUKTER

Relaterade berättelser

Fyra sätt nya Bose S1 Pro+ förändrar allt