Är min trådlösa utomhushögtalare verkligen vattentät?

Är utomhushögtalare vattentäta? Svaret är inte alltid så enkelt som man kan tro, och det är inte frågan heller. Vi hör ofta termer som vattentät och vattenbeständig, men vad är egentligen skillnaden?

Som tur är finns det ett internationellt klassificeringssystem som sätter en standard för elektroniska produkter och tjänster. När du förstår det här systemet blir det lättare att förstå vilka förhållanden din trådlösa utomhushögtalare klarar.

Vattendroppar på en SoundLink Flex Bluetooth-högtalare

Förklaring av IP-klasser

IPXX

En produkts skyddsklassificering uttrycks med bokstäverna IP följt av två siffror. Det första numret står för nivån av skydd mot intrång av fasta främmande föremål, bland annat partiklar som sand, smuts och damm. Den andra siffran står för graden av vattenskydd. Om koden innehåller ett ”X” istället för något av numren har produkten inte testats i den kategorin.

Så här tolkar du klasserna:

IPX0

Produkten har inget vattenskydd.

IPX1–IPX4

Produkten fungerar fortfarande om den utsätts för fallande eller stänkande vattendroppar, eller skvättar.

IPX5–IPX6

Produkten kan motstå vattenstrålar med högt respektive lågt tryck. Den kan betraktas som ”vattentålig”.

IPX7–IPX8

Produkten är skyddad mot tillfällig nedsänkning i vatten och kan betraktas som ”vattentät”.

IPX9

Produkten tål vattenstrålar med högt tryck och hög temperatur.

IEC-logotypen

Ingess Protection Rating (eller IP-kod) är ett system som utvecklats av den Internationella elektrotekniska kommissionen (IEC) – en icke-vinstdrivande, icke-statlig global medlemsorganisation. IEC bildades 1906 och har sitt huvudkontor i Genève, och koordinerar för närvarande arbetet för mer än 20 000 experter i 172 länder.

Ingående testning hos Bose

Högtalarna i Boses bärbara serie är noggrant testade, och har IP-klasser som gör det enkelt att välja rätt trådlös utomhushögtalare för just dina äventyr. SoundLink Flex Bluetooth®-högtalaren har till exempel klassningen IP67, det vill säga att den är dammtät och vattentät. Du kan ta med den när du åker paddleboard, lägga den i sanden på stranden eller lämna den bredvid poolen utan att behöva oroa dig. Om den råkar hamna i vattnet flyter den tills du kommer åt den igen.

Bose projektingenjör Rebecca Kowalczyk är en del av teamet som utvecklade nya SoundLink Flex. Kowalczyk förklarar att en avgörande del av processen var att välja de bästa materialen. ”En viktig sak gällande materialval var att välja material som vi vet är naturligt robusta, så att pulverlacka skyddsgallret var ett naturligt val. Vi använder det sen tidigare på våra professionella högtalare som förvaras utomhus permanent.”

SoundLink Flex Bluetooth-högtalare

Ytterhöljet på SoundLink Flex är precis lika hållbart. ”Detsamma gäller silikon. Det är ett väldigt inert material som inte reagerar på många sorters miljöpåverkan och inte skadas särskilt lätt, och vi kontrollerar naturligtvis våra val genom testning under hela utvecklingsprocessen.”

Jon Rapp använder en specialtillverkad testdusch för att testa en typ av vattenintrång

Under designprocessen använder Boses tillförlitlighetsingenjör Jon Rapp en anpassad testdusch för att testa en sorts vattenintrång. ”Den här är utvecklad för att försöka simulera olika kundanvändningsfall”, säger han. ”Vi har till exempel varmt tvålvatten som rinner upp genom testaren och cirkulerar tillbaka för att utsätta produkten för mycket krävande förhållanden där vätskeintrång kan uppstå. Syftet med testet är att pressa produkten till sina gränser, så att vi kan bedöma prestandamarginalen över vad vi tror att kunderna kommer att göra med den. Det huvudsakliga målet med testet är att få produkten att gå sönder och hitta feltillstånd, så att vi kan designa bort dessa.”

Vattentäthetens begränsningar

SoundLink Micro Bluetooth-högtalare under vatten

Om du undrar ifall utomhushögtalare är vattentäta kan du använda IP-klassen som en försiktighetsåtgärd, eftersom den baseras på de specifika tester som produkten genomgår under tillverkningen. Kom ihåg att långvarig exponering för fukt fortfarande kan orsaka skador, oavsett klass. Till exempel kan en IPX7-klassad enhet sänkas ned i upp till 1 meter vatten i upp till 30 minuter, men om den lämnas längre eller sjunker till ett större djup kan den få vattenskador.

Utomhushögtalare från Bose är dock byggda med vattentålighet i åtanke, och nya SoundLink Flex är bland de mest hållbara av alla. Med en högtalare som denna kan du lyssna utomhus under alla årstider, helt utan problem. Lita på Bose oavsett om du tillbringar en dag på stranden, vandrar genom regnet eller ger dig ut i skidbacken.

SoundLink Micro Bluetooth-högtalare fäst på en stol på stranden
SoundLink Flex Bluetooth-högtalare som tas ut ur vattnet

Produkttillgängligheten kan variera mellan olika länder.

RELATERADE PRODUKTER

Relaterade berättelser

SoundLink Flex: Kraften bakom den nya djärva färgen
Hitta ditt bästa ljud för utomhuslivet