NU FINNS NYA PRODUKTER! TITTA PÅ DEM.
Butiker Kundvagn

Är min trådlösa utomhushögtalare verkligen vattentät?

Är utomhushögtalare vattentäta? Svaret är inte alltid så enkelt som man kan tro – inte frågan heller för den delen. Vi hör ofta termer som vattentät och vattentålig, men vad är egentligen skillnaden?

Som tur är finns det ett internationellt klassificeringssystem; en standard för elektroniska produkter och tjänster. När du begriper det här systemet blir det lättare att förstå vilka förhållanden din trådlösa utomhushögtalare klarar av.

Vattendroppar på en SoundLink Flex Bluetooth-högtalare

Förklaring av IP-klasser

IPXX

En produkts klassificering uttrycks med bokstäverna IP följt av två siffror. Den första siffran står för produktens skyddsgrad mot fasta främmande föremål, såsom sand, smuts och damm. Den andra siffran står för produktens skyddsgrad mot vatten. Om koden innehåller ett ”X” istället för någon av siffrorna har produkten inte testats i den kategorin.

Så här tolkar du klasserna:

IPX0

Produkten har inget vattenskydd.

IPX1–IPX4

Produkten fungerar fortfarande om den utsätts för fallande eller stänkande vattendroppar eller -skvättar.

IPX5–IPX6

Produkten kan motstå vattenstrålar med lågt respektive högt tryck. Den kan betraktas som ”vattentålig”.

IPX7–IPX8

Produkten klarar tillfällig nedsänkning i vatten och kan betraktas som ”vattentät”.

IPX9

Produkten tål vattenstrålar med högt tryck och hög temperatur.

IEC-logotypen

Ingess Protection Rating (eller IP-kod) är ett system framtaget av den Internationella elektrotekniska kommissionen (IEC) – en ideell, icke-statlig medlemsorganisation. IEC bildades 1906, har sitt säte i Genève och koordinerar för närvarande arbetet för fler än 20 000 experter i 172 länder.

Ingående testning hos Bose

Högtalarna i Bose bärbara serie är noggrant testade och har IP-klasser som gör det enkelt att hitta rätt trådlös utomhushögtalare för just dig. SoundLink Flex Bluetooth®-högtalaren har till exempel en IP67-klassificering, det vill säga att den är både dammtät och vattentät. Du kan ta med den när du åker paddleboard, lägga den i sanden på stranden eller lämna den bredvid poolen utan att behöva oroa dig. Om högtalaren råkar hamna i vattnet håller den sig till och med flytande tills du kan komma till dess undsättning.

Bose projektingenjör Rebecca Kowalczyk är en del av teamet som utvecklade nya SoundLink Flex. Kowalczyk förklarar att en avgörande del av processen var att välja de bästa materialen. ”Det var viktigt att välja material som vi vet är naturligt robusta, vilket bland annat gjorde att vi pulverlackerade skyddsgallret. Vi använder det sedan tidigare på våra professionella högtalare som alltid förvaras utomhus.”

SoundLink Flex Bluetooth-högtalare

Ytterhöljet på SoundLink Flex är precis lika hållbart. ”Detsamma gäller silikon. Det är ett hållbart material som inte reagerar på olika sorters väderförhållanden eller skadas särskilt lätt. Självklart kontrollerar vi även våra materialval genom att testa dem under hela utvecklingsprocessen.”

Jon Rapp använder en specialtillverkad dusch för att testa en typ av vattenintrång

Jon Rapp, tillförlitlighetsingenjör på Bose, använder en specialtillverkad dusch för att testa en typ av vattenintrång under designprocessen. ”Duschen togs fram för att försöka simulera olika scenarion”, berättar han. ”Vi har till exempel varmt tvålvatten som rinner upp genom duschen och cirkulerar tillbaka för att utsätta produkten för mycket krävande scenarion där vätskeintrång kan uppstå. Syftet med testet är att pressa produkten till sina gränser, så att vi kan bedöma dess prestanda i relation till vad vi tror att kunderna kommer att göra med den. Målet är att få produkten att gå sönder och hitta olika feltillstånd, så att vi kan korrigera dessa redan i designstadiet.”

Vattentätningens begränsningar

SoundLink Micro Bluetooth-högtalare under vatten

Om du undrar ifall utomhushögtalare är vattentäta kan du använda IP-klassen då den baseras på de specifika tester som produkten genomgår under tillverkningen. Kom ihåg att långvarig exponering för fukt fortfarande kan orsaka skador, oavsett klass. En IPX7-klassificerad enhet kan till exempel sänkas ned i en meter djupt vatten i upp till 30 minuter, men om den lämnas längre eller sjunker till ett större djup kan den få vattenskador.

Utomhushögtalare från Bose är dock byggda med vattentålighet i åtanke och nya SoundLink Flex är bland de mest hållbara. Högtalare som denna kan användas utomhus året runt, helt utan problem. Du kan lita på din högtalare från Bose, oavsett om du tillbringar en dag på stranden, vandrar genom regnet eller ger dig ut i skidbacken.

SoundLink Micro Bluetooth-högtalare fäst på en stol på stranden
SoundLink Flex Bluetooth-högtalare som plockas upp ur vattnet

Produkttillgängligheten kan variera mellan olika länder.

RELATERADE PRODUKTER

Relaterade berättelser

Tre sätt som musik motiverar dig
Hitta ditt bästa ljud för friluftslivet

Kan jag använda min Bluetooth-högtalare vid regn eller under vatten?

Några av Bose Bluetooth-högtalare är vattentäta alternativt vattentåliga och kan användas i fuktiga miljöer, men kontrollera alltid högtalarens klassificering innan den exponeras för vatten eller fukt.

Är Bose Bluetooth-högtalare vattentäta eller vattentåliga?

Ja, Bluetooth-högtalarna SoundLink Flex och SoundLink Micro från Bose är båda IP67-klassade mot vatten och damm, vilket innebär att de är lämpade för utomhusbruk.

Vad är vattentäta högtalare?

Vattentäta högtalare är utformade för att stå emot vatten och fukt, vilket gör dem lämpade för användning utomhus och kring vatten.

Vad har vattentäta högtalare för klassificering?

Vattentäta högtalare kan ha olika klassificeringar som indikerar hur väl de står emot vatten och fukt. Majoriteten av våra högtalare är klassade som IPX4, IP55 eller IP67.

Kan jag använda vattentäta högtalare vid poolen eller havet?

Ja. Bose vattentäta högtalare är utformade för att användas vid både poolen och havet, men se till att kontrollera produktens klassificering före användning.

Kan jag ansluta flera vattentäta högtalare till varandra?

Ja. Du kan ansluta flera av Bose vattentäta SoundLink-högtalare till varandra för en mer uppslukande ljudupplevelse (stereo).

Är Bose vattentäta högtalare hållbara?

Ja. Våra vattentäta högtalare är utformade för att hålla och kunna stå emot vatten och fukt.

Vad är skillnaden mellan vattentäta och vattentåliga högtalare?

Vattentäta högtalare är utformade för att klara av att sänkas ner i vatten, och vattentåliga högtalare kan stå emot en viss mängd vatten men inte att sänkas ner helt i vatten.