NYE PRODUKTER ER HER! SJEKK DEM UT.
Butiker Kundvagn

Ljudblockering och brusreducering

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan de olika typerna av brusreducerande teknik?

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan de olika typerna av brusreducerande teknik?

Om du är på jakt efter ett par nya hörlurar kommer du förmodligen att stöta på ett antal tekniska begrepp som låter snarlika men som är tillräckligt olika för att du ska bli förvirrad. Vill jag reducera eller blockera ljud? Och är det egentligen någon skillnad? Svaret är ja. Det är viktigt att du vet vilka begrepp du ska leta efter för att hitta den produkt som bäst motsvarar dina förväntningar, och som förhoppningsvis ger dig den upplevelsen du vill ha. Vi hjälper dig att hitta rätt, oavsett om du vill kunna fokusera på en uppgift eller stänga ute omvärlden.

Det finns tyvärr en mängd teknisk jargong som blandas friskt, och så ska det inte vara. Därför vill vi reda ut den lingvistiska röran med några enkla, tydliga förklaringar. Vi har delat in det i två specifika metoder för att hantera oönskat ljud med hörlurar eller öronsnäckor: brusreducering och ljudblockering. Här förklarar vi dessa är, hur de båda skiljer sig åt och var de passar bäst – utan att bli alltför tekniska.

Man som använder svepkontrollerna på Bose öronsnäckor för sport

LJUDBLOCKERING

Kallas även passiv brusreducering eller ljudisolering

Ett begrepp som ljudblockering låter som en högteknologisk lösning, men är i själva verket inte särskilt avancerat. Ljudblockering kan vara något så enkelt som att stoppa fingrarna i öronen. Testa själv nästa gång du hör en siren och lägg märke till hur det skapar en fysisk barriär mellan dig och det störande ljudet. Det här kallas passiv brusreducering, ett annat begrepp som du förmodligen kommer att stöta på. Allt som täcker dina öron kan passivt blockera ljud. Det finns ingen elektronik bakom passiv brusreducering, det vill säga ingen inbyggd teknik eller mikrofon som kan slås av och på.

Hur lågteknologiskt ljudblockering än är så är det en viktig del i utformandet av hörlurar, eftersom det kan fungera som det första försvaret i kampen mot oönskade ljud. Det är därför en väl försluten öronkåpa eller en perfekt utformad öronsnäcka kan göra stor skillnad i hörlurarnas prestanda. I det här fallet handlar vetenskapen mer om biologi än teknik. Det mänskliga örat finns i många former och storlekar som måste studeras, mätas och testas. Vi har skannat hundratals öron i jakt på bättre passform, högre komfort och en optimerad ljudblockering. De senaste StayHear™ Max-öronkuddarna på våra trådlösa öronsnäckor är ett bevis på hur viktigt det är att människokroppen vägs in i innovationerna.

Med andra ord: även om ljudblockeringen är effektiv måste den kombineras med en teknik såsom aktiv brusreducering, för att ge dig en mer sofistikerad lösning.

 Kvinna som använder smarttelefon med QuietComfort 35 II trådlösa hörlurar

BRUSREDUCERING

Kallas även aktiv brusreducering eller aktiv ljudreducering

FUNGERAR BÄST FÖR:

Flygplansikon

RESOR

Kontorsikon

ARBETE/FOKUSERING

Bussikon

PENDLING

Brusreducering är ett vanligt begrepp och kan vara det du letar efter. Detta skiljer sig från ljudblockering och passiv reducering då brusreducering använder aktiv teknik. Bose var först med Acoustic Noise Cancelling™ – ofta förkortat ANC – i hörlurar när vi uppfann kategorin för över 20 år sedan. Detta är något som för evigt kommer att förknippas med vårt varumärke. Vi skulle kunna prata om ANC hela dagen, men här nöjer vi oss med grunderna.

Brusreducerande hörlurar använder strömsatt teknik, vilket innebär att det krävs energi (t.ex. ett laddningsbart batteri) för att de ska fungera. Kom ihåg att du får den fysiska fördelen med ljudblockering även utan ström, bara genom att bära hörlurarna. När du slår på hörlurarna aktiveras tekniken.

Hur fungerar brusreducering?

Brusreducerande hörlurar övervakar ljudet omkring dig och förhindrar att oönskade ljud når dina öron. Miniatyrmikrofoner i öronkåporna eller öronsnäckorna övervakar omgivande ljudfrekvenser och sänder ut en motsatt signal som gör att ljudvågorna kolliderar och ”stänger ute” ljudet. Våra akustiktekniker förklarar att det är lite mer komplicerat än så när batteriet, signalbearbetningen och ljudblockeringen samverkar för att skapa det system som utgör ”brusreducering”. Men du förstår grundidén, eller hur?

När ljudblockering är en fysisk barriär för att hålla ute ljud sker brusreduceringen tyst i bakgrunden och skapar en ”ljudbarriär”.

När är det bäst att bära brusreducerande hörlurar eller öronsnäckor? Tekniken lämpar sig perfekt för situationer när du vill kunna lyssna på musik eller en ljudbok, podcast, tv-serie eller film utan att störas av ljudet omkring dig. Brusreducerande hörlurar håller på att bli en del av vardagen. Fler och fler människor använder dem för arbete, samtal, resor och för att kunna fokusera när de är hemma.

De brusreducerande ljudvågorna i Bose brusreducerande hörlurar 700

Vi hoppas att vi har kunnat reda ut skillnaderna mellan ljudblockering och brusreducering. Nu när du har full koll på begreppen återstår bara att bestämma när och var du vill hantera ljuden omkring dig.

Produkttillgängligheten kan variera mellan olika länder.

RELATERADE PRODUKTER

  Du har valt det maximala antalet artiklar (4) att jämföra.   Maxgränsen på 4 artiklar har uppnåtts   Du kan endast jämföra liknande produkter.   Jämför endast liknande produkter.
(0)
Välj 2 till 4 produkter att jämföra

Relaterade berättelser

Så här väljer du de bästa hörlurarna och öronsnäckorna med brusreducering
Köptips: hörlurar med brusreducering
Man med QuietComfort 45 hörlurar i en kontorsmiljö
De bästa hörlurarna och öronsnäckorna för kontoret

Är over-ear-hörlurar bra för brusreducering?

Ja. Over-ear-modeller ger oftast bättre brusreducering än in-ear- och on-ear-hörlurar tack vare större öronkåpor och en bättre förslutning kring örat.

Hur fungerar brusreducerande hörlurar?

Brusreducerande hörlurar är utrustade med mikrofoner och avancerad teknik som plockar upp omgivande ljud och skapar en motsvarande ljudvåg för att stänga ute oönskat brus.

Passar brusreducerande hörlurar för all slags musik?

Ja. Brusreducerande hörlurar lämpar sig för all slags musik och ger ett klart, balanserat ljud fritt från externt brus.

Vad är skillnaden mellan brusreducerande och brusisolerande hörlurar?

Brusreducerande hörlurar är utrustade med avancerad teknik som aktivt stänger ute externa ljud, och brusisolerande hörlurar använder passiva metoder såsom vadderade öronkåpor för att blockera ljudet. Vi erbjuder båda, beroende på vilka hörlurar du är ute efter.

Är det bekvämt att använda brusreducerande hörlurar under en längre tid?

Ja. Våra brusreducerande hörlurar och öronsnäckor är utformade med din komfort i åtanke. De är lätta, vadderade och justerbara, vilket gör det bekvämt att använda dem under längre perioder.

Påverkar brusreducerande hörlurar ljudkvaliteten?

Nej, brusreducerande hörlurar påverkar inte musikens ljudkvalitet. Däremot kan de lyfta upplevelsen genom att reducera omgivande brus och på så vis skapa ett mer uppslukande ljud.

Är Bose hörlurar bra för brusreducering?

Ja. Våra hörlurar är kända för sin avancerade brusreducering som stänger ute externa ljud och ger en klar ljudupplevelse.