NU FINNS NYA PRODUKTER! TITTA PÅ DEM.
Butiker Kundvagn

Ljud utformat för dig:

Allas öron är unika men hur dina hörlurar och öronsnäckor levererar ljud har alltid varit detsamma – fram till nu. CustomTune-teknik, en banbrytande innovation från Bose anpassar ljudet och brusreducering för allas öron. Resultatet? Världens bästa brusreducering och ett rikare, mer uppslukande ljud.  

Bose QuietComfort öronsnäckor II på en blöt bänk utomhus

En raketforskare får en idé om anpassning

Under årtionden designades hörlurar och öronsnäckor i ljudbranschen för att säkerställa en acceptabel lyssningsupplevelse för alla lyssnare. 

Denna one-size-fits-all-inställning gav inte alltid bästa möjliga resultat. Varför? Eftersom alla öron är olika och dessa skillnader påverkar ljudet vi hör och brusreduceringen. 

”Allas hörselgångarna är unika, vilket får dem att bete sig olika akustiskt”, säger John Rule, PhD, flygingenjör och senior systemingenjör på Bose. ”Genom att bygga hörlurar som ska passa alla öron begränsade vi deras prestanda.”  

Rule fick en idé. Tänk om Bose kunde förbättra prestandan hos hörlurar och öronsnäckor genom att skräddarsy ljudet och brusreduceringen efter varje persons öron? Han berättade för sin chef att han hade en idé om anpassning och bad om tid och utrymme att arbeta med problemet. 

Sex månader senare hade Rule förverkligat visionen om anpassad brusreducering. Andra tekniker använde hans grundidé för att hitta ett sätt att erbjuda anpassat ljud. Sammantaget blev innovationerna CustomTune, ljudkalibreringstekniken som lanserades i våra brusreducerande öronsnäckor, Bose QuietComfort öronsnäckor II.

Bose QuietComfort öronsnäckor II och deras laddningsfodral på ett bord

Hur CustomTune-tekniken formar ljudet efter dig?

När du sätter in QuietComfort öronsnäckor II för första gången i dina öron kommer de att skicka ut ett välkomstljud – en thwomp-ljudeffekt. Välkomstljudet färdas genom dina hörselgångar och studsar tillbaka till öronsnäckorna där det plockas upp av mikrofoner. Det är då CustomTune-magin skapas. 

Tekniken använder komplexa algoritmer och matematik för att förstå hur välkomstljudet förändras beroende på dina örons storlek, form och djup. Utformningen av dina öron kan till exempel förstärka vissa frekvenser och dämpa andra. CustomTune neutraliserar dina örons påverkan på ljudet. Detta gör att ljudet blir så nära den ursprungliga inspelningen som möjligt.  

Precis som ljud förändras oljud utifrån – och de brusreducerande vågor som öronsnäckorna använder för att stänga ute dem – när de färdas genom dina hörselgångar. CustomTune mäter dess ändringar som orsakas av formen på dina öron och kompenserar sedan för dem. Resultatet är en mycket tystare upplevelse. De dämpar även sådana ljud som är allra svårast att sänka, såsom röster.  

Kvinna med Bose QuietComfort öronsnäckor II

Hur förbättrar CustomTune din upplevelse av musik?

När Rule och andra Bose-ingenjörer utvärderade CustomTunes förmåga att stänga ute oljud blev de mycket imponerade. QuietComfort öronsnäckor II stängde ute oljud från omgivningen bättre än några brusreducerande öronsnäckor eller over-ear-hörlurar på marknaden. 

”Varför är detta viktigt? Utan kraftfull brusreducering är du tvungen att skruva upp volymen så högt att det blir obehagligt att lyssna”, förklarar Rule. ”QuietComfort öronsnäckor II tar bort nästan allt oljud från omgivningen, vilket gör att din musik kan spelas i ett tyst utrymme.” 

Hur påverkar det anpassade ljudet din musik? De flesta artister skapar musik med hjälp av sofistikerade ljudsystem i en studio. När musiken spelas upp i dina öron genom hörlurar eller öronsnäckor så kommer utformningen av dina hörselgångar att förändra musiken så att den skiljer sig från den ursprungliga inspelningen. Vissa frekvenser kommer att lyftas fram medan andra sänks.   

”Det innebär att din musik inte låter som den mixades och mastrades i studion”, säger Rule. ”CustomTune avlägsnar den förvrängande effekten som dina öron har på ljudet och säkerställer att ljudet låter som artisten ville att det ska låta.”

Kvinna med Bose QuietComfort öronsnäckor II utomhus

Ett innovationsarv på Bose

Rule reflekterar över upptäckten av CustomTune och pekar ut att nya idéer sällan uppstår ur tomma intet. Innovationer sker när individer eller team tillämpar sin expertis inom ett område för att lösa ett problem inom ett annat. Det krävdes en raketforskare för att uppfinna anpassat ljud.  

”Jag har arbetat inom många olika forskningsfält, från akustik och bränsleceller till försvarsteknik och kraftfulla lasrar”, säger Rule. ”Eureka-tillfället för CustomTune kom när jag applicerade en matteteknik från min bakgrund inom flygindustrin på detta problem.”  

Finns det någonting med Bose som gynnade upptäckten? Rule säger att Bose kultur av innovation gav honom möjlighet att arbeta på projekt under flera månader utan framgångsgaranti. 

”Amar Bose, företagets grundare, ansåg att företaget alltid ska har ett team med smarta människor som forskar som inte är knutna till produktutvecklingen. Deras mål? Att upptäcka bättre saker. Senare kan vi ta reda på hur nya upptäckter kan omvandlas till bra produkter. Om du har en bra idé på Bose så uppmuntras du att genomföra den, och det är exakt vad jag gjorde.” 

Produkttillgängligheten kan variera mellan olika länder.

RELATERADE PRODUKTER

  Du har valt det maximala antalet artiklar (4) att jämföra.   Maxgränsen på fyra artiklar har uppnåtts   Du kan endast jämföra liknande produkter.   Jämför endast liknande produkter.
(0)
Välj två till fyra produkter att jämföra

Relaterade berättelser

Fem sätt de nya QuietComfort® öronsnäckor II höjer ribban för öronsnäckor
Så här styr du trådlösa Bose-öronsnäckor: Svep och tryck