NYE PRODUKTER ER HER! SJEKK DEM UT.
Butiker Kundvagn

Brusreducering: Vilka är för- och nackdelarna?

Kvinna med Bose QuietComfort öronsnäckor II

För många människor som är på jakt efter ett par nya hörlurar eller öronsnäckor kan ordet ”brusreducering” fortfarande väcka en del frågor och funderingar eftersom konceptet fortfarande är nytt för en del. Det är också enkelt att förväxla ordet med liknande språk i telefonannonser och produktspecifikationer såsom ”brusblockering” eller ”ljudmaskerande”. Men brusreducering är något helt annat.

Ett sätt att avmystifiera betydelsen är att titta på för- och nackdelarna med brusreducerande hörlurar och vad tekniken kan göra för dig. Här är de viktiga för- och nackdelarna att överväga när du väljer de bästa hörlurarna eller öronsnäckorna för dig.

Vad är brusreducering?

”Reducering” är nyckelordet till den här funktionen och det markerar en viktig distinktion från öronsnäckor som endast blockerar eller maskerar ljud genom deras placering i örat. Brusreducering går mycket längre genom att analysera omgivande ljud och sedan sända ut motsatta frekvenser för att störa ut bruset helt. Resultatet är en kuslig bubbla av tystnad som endast din musik, podcast eller ditt ljudlandskap tar sig igenom.

Fördelar med brusreducering

Brusreducering har fått hängivna anhängare, och det av en god anledning.

Tydligt ljud

För många som använder brusreducering för första gången är det en chock på bästa möjliga sätt. När musiken befrias från läckande ljud från omgivningen kan – även välspelade favoriter – låta fräscha och nya. Det verkar faktiskt som om musikerna själva spelade bredvid dig.

Ljudkontroll

Med ett par standardhörlurar kan du justera volymen och EQ:n efter konkurrerande ljud runt omkring dig – oavsett om det handlar om ljud från tåget, en kollega vid skrivbordet bredvid eller ett vägarbete utanför dörren. Med Bose brusreducering kan du å andra sidan höja eller sänka hur mycket av det omgivande ljudet du hör, på samma sätt som en damm gör med vatten. Våra brusreducerande öronsnäckor, exempelvis QuietComfort öronsnäckor II erbjuder tyst och medvetet läge: Det första stänger ut allt omgivande ljud, medan det andra bara dämpar det samtidigt som det släpper igenom tillräckligt för att du ska höra. Via Bose Music appen, kan du finjustera det ytterligare till den nivå som passar bäst.

Man med Bose QuietComfort öronsnäckor II utomhus

”MED EN EXTRA DOS FOKUS KAN DU KOMMA IGÅNG MED ARBETET.”

Online-möten

Aktiv brusreducering fungerar särskilt bra under online-möten och telefonsamtal och gör dem till de bästa hörlurarna för jobbet. Funktionen minskar stöket på ditt kontor eller i ditt hem så att du kan fokusera på meningsfulla samtal. Samtidigt förbättrar mikrofonerna inuti Bose brusreducerande öronsnäckor och hörlurar också din röst genom att eliminera störningar omkring dig för att säkerställa att du hörs tydligt och klart på andra sidan.

Man med Bose QuietComfort öronsnäckor II utomhus

Koncentration och produktivitet

Utan distraktionen från omgivande brus – något du kanske inte uppskattar helt förrän det försvinner – kan du arbeta med en extra dos av fokus. Du kan faktiskt aktivera brusreducering helt och arbeta i total tystnad om du tycker att det är bättre än bakgrundsljud. Denna minskning av distraktioner kan omsättas i mer produktivt arbete vilket hjälper dig att vara så effektiv som möjligt.

Stressminskning

Pendlare i lokaltrafiken, flyg eller till fots kan stänga ut tutande bilar, gnisslande spår, gråtande bebisar och snarkande medpassagerare. Du kommer inte heller att kunna höra din suck av lättnad när brusreduceringen stänger ute världens pladder och fyller ditt huvud med en våg av lugn.

Hörselskydd

Det enda du kan göra för att motverka en högljudd miljö med ett par standardhörlurar är att höja volymen, vilket potentiellt kan skada din hörsel öka risken för tinnitus – en hög ton eller ett ihärdigt oljud i ett av eller båda dina öron – på lång sikt. När brusreducerande hörlurar används på rätt sätt kan de hjälpa till att förebygga hörselskador genom att eliminera behovet av att öka volymen från första början. Bose går ännu längre genom att inkludera kit som ger dig möjlighet att anpassa öronsnäckorna efter din unika öronform. CustomTune-tekniken inuti justerar också ljudet efter dina specifika örongångar, vilket optimerar ljudkvaliteten och minskar behovet av hög volym ytterligare.

Kvinna med Bose QuietComfort öronsnäckor II utomhus
Kvinna som bär Bose QuietComfort 45 hörlurar medan hon arbetar på sin laptop

Nackdelar med brusreducering

Brusreducering kanske inte är en perfekt matchning för alla – eller alltid. Här är några möjliga nackdelar med att använda brusreducering och hur man kan lösa det.

Minskad medvetenhet

Brusreduceringens möjlighet att eliminera omgivande ljud kan också minska din medvetenhet om den omgivande miljön, vilket kan bli ett problem om du cyklar i trafiken eller i andra situationer där förmågan att uppfatta ljud bidrar till att hålla dig säker. Det är anledningen till att QuietComfort hörlurar och QC öronsnäckor II har justerbar brusreducering som släpper igenom tillräckligt med omgivande ljud för att du ska kunna höra tåget som är på väg in.

Ökad batterianvändning

För att driva din teknik kräver brusreducering mer energi än ett par standardhörlurar. Det gör att batteriet i dina hörlurar tar slut snabbare. Men tack vare brusreducering behöver du inte ha så hög volym och kan spara batteri på det sättet. Ett par helt uppladdade QC öronsnäckor II ger upp till sex timmar batteritid, plus ytterligare 18 timmar via laddnings- och förvaringsfodralet. Detta ger totalt 24 timmar batteritid innan du måste ladda igen.

Brusreducering av dålig kvalitet

All brusreducering är inte densamma och om den första upplevelsen gav ett dåligt intryck så kanske det inte berodde på själva brusreduceringen utan på dåligt utförande. Många billigare versioner erbjuder inte justerbara versioner och ger en allt-eller-inget-upplevelse. Som uppfinnaren av brusreduceringstekniken producerar Bose inte bara den version av tekniken som håller högst kvalitet, utan låter dig också kontrollera hur mycket du vill använda.

Det slutgiltiga beslutet

Det tar alltid lite tid innan ny teknik får fäste och detsamma gäller för brusreducering. Att känna till för- och nackdelarna med brusreducerande hörlurar kan hjälpa dig att tidigt få en känsla av huruvida de är rätt val för dig.

En kvinna som bär Bose Noise Cancelling 700 hörlurar medan hon väljer plagg i garderoben

Produkttillgängligheten kan variera mellan olika länder.

RELATERADE PRODUKTER

Relaterade berättelser

Hur brusreducerande öronsnäckor hjälper dig under dagen
Fem sätt de nya QuietComfort öronsnäckor II höjer ribban för öronsnäckor
De bästa hörlurarna och öronsnäckorna för kontoret